Revalidatie na corona

Fysiotherapie voor coronapatiënten richt zich op het ondersteunen van de ademhaling, verbetering van het fysieke functioneren, het vertrouwen in het herstel en het verkleinen van de kans op complicaties. Onze fysiotherapeuten, veelal gespecialiseerd in longaandoeningen, hebben zich de afgelopen maanden verdiept in de behandeling van coronapatiënten.

Via Chronisch Zorgnet hebben zij de opleiding op het gebied van revalidatie na corona afgerond en volgen zij periodieke online colleges. Het revalidatietraject richt zich op patiënten die COVID-19 hebben gehad. Ongeacht of zij in het ziekenhuis hebben gelegen. Na corona ervaren veel patiënten klachten zoals longproblemen, vermoeidheid, gewricht- en spierklachten, verlies van conditie en kracht. Fysiotherapie kan van grote meerwaarde zijn en het Radboud UMC raadt dan ook aan zo snel mogelijk, wanneer uw toestand het toelaat, met fysiotherapie te beginnen.

Persoonlijk traject

Het traject wordt opgesteld naar uw wensen en er wordt gekeken naar uw actuele klachten en naar uw situatie voorafgaande aan de besmetting. Onze fysiotherapeuten zullen een persoonlijk programma opstellen met als doel u weer deel te kunnen laten nemen aan uw dagelijkse activiteiten.

Revalidatie bestaat uit oefeningen ter verbetering van de algehele conditie en verhoging van de spierkracht en wanneer nodig ademhalingsoefeningen. Er wordt gekeken naar uw belasting-belastbaarheid; we kijken wat er van uw lichaam gevraagd wordt en wat uw lichaam aan kan. Welke activiteiten doet u op een dag en moet u die nu even minderen of kunt u die juist opvoeren?

Om het uiterste uit de revalidatie te halen werkt Fysio Annette de Gooijer, indien nodig, samen met een ergotherapeut, een voedingsdeskundige en uiteraard uw eigen huisarts. Wanneer er problemen worden geconstateerd aangaande angst, depressie en verwerkingsproblematiek, zullen de fysiotherapeuten, die geleerd hebben dit te herkennen, contact opnemen met de huisarts. Omdat voeding een grote rol kan spelen in het herstel, werken we ook samen met Adviesbureau Voeding & Leefstijl Ellen Kant.